Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět
Děkujeme!

Statisticky jsme zachránili jeden lidský život

Začátek jara na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně, Fakultě humanitních studií začal v duchu dobrovolnictví. Již počtvrté totiž univerzita uspořádala akci Daruj šanci na život! Zapiš se do registru dárců kostní dřeně! Tato aktivita probíhala ve dnech 18. – 21. března 2019, kdy se v prostorách jednotlivých fakult UTB zapsalo do registru celkem 122 zájemců, a to nejen z řad jejich studentů, ale i zaměstnanců.

Stejně jako v předešlých letech se na organizaci významně podílela Fakulta humanitních studií a velkou zásluhu na tom, že byla akce tak úspěšná, mají studentky Ústavu zdravotnických věd (oboru Všeobecná sestra), které nejen že zájemcům vysvětlovaly smysl registru, ale mnohé z nich do něj také vstoupily. „Jsem ráda, že se mohu účastnit této aktivity a trochu pomoct těm, kteří to potřebují“, říká Bára, budoucí sestřička. „Podle statistik se stává dárcem každý 120. zaregistrovaný, proto je třeba, aby registr byl co nejrozsáhlejší“, dodává. Barbora se před třemi lety do registru sama zapsala, a nyní se zapojuje do organizace zápisu. Jako každý zdravotník ví, že onemocnění akutní leukémií přibývá a mnohdy jediným řešením je transplantace kostní dřeně.
„Po dnešní registraci mám opravdu skvělý pocit a už si jen přeji, abych mohla někomu pomoct. Cítím se fakt dobře“, svěřuje se jedna ze studentek Fakulty managementu a ekonomiky.

Celou akci měla na starosti Anna Krátká a Jana Vráželová z Fakulty humanitních studií. „Letošní rok byl velmi úspěšný a to nejen počtem nově zapsaných potenciálních dárců do registru, ale především atmosférou a vědomím, že lidem není lhostejný osud těch, kteří čekají na „svého dárce”, říká Krátká.
Každý, kdo se zaregistroval, dostal od univerzity jako poděkování drobnou pozornost a od Coffee express poukázku na kávu za polovinu.
Odbornou garanci nad touto aktivitou převzalo Hematologicko–transfuzní oddělení Krajské nemocnice T. Bati, a. s. Přítomná byla také paní Zdenka Wasserbauerová, která se věnuje osvětě o registru dárců kostní dřeně již 20 let.

Děkujeme všem, kteří zareagovali na naši výzvu a zapsali se do registru. Možná to budete zrovna Vy, kdo se stanete nadějí na život pro onkologicky nemocného leukémií.
 
Děkujeme také za podporu a pomoc panu Antonínu Tichému a budoucím sestřičkám Báře, Andrei, Karolíně, Veronice, Petře, Natálii, Terezce a Monice.

Fakulty a součásti

Zavřít