Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět

Odborníci z praxe pro studenty Sociální pedagogiky

Dne 11. 3. 2019 se uskutečnil workshop s názvem Sociální pedagogika v praxi.

Akce se každoročně účastní studenti Ústavu pedagogických věd, oboru Sociální pedagogika, a to v prezenční i kombinované formě studia. Cílem workshopu je představení odborníků z praxe, kteří se věnují práci s některou z cílových skupin sociální pedagogiky. V tomto roce přijala pozvání ředitelka Dětského domova Zlín Mgr. Bc. Eva Ledvinová, která studentům představila fungování celého zařízení i náplň práce ředitelky dětského domova. Studentům zprostředkovala mnohé případy dětí, které řeší sociální pracovníci nebo vychovatelé v dětském domově. V prostoru pro dotazy zazněly otázky k výběrovému řízení nebo situacím útěků dětí z domova.

Bc. Iveta Kaderová věnovala pozornost výkonu profese terénního sociálního pracovníka v rámci nízkoprahového zařízení UNKO. Přednášející představila aktivity, které v rámci streetworku s dětmi realizuje, dále předvedla komunikaci s klienty, popsala možnosti navázání prvního kontaktu s dětmi a mládeží přímo v terénu. Následně se zaměřila na popis problémů, které děti nejčastěji řeší a odpovídala na otázky studentů, které směřovaly ke způsobu komunikace a pravidlům, které musí pracovník nízkoprahového zařízení dodržovat. Jednou ze zásad je mlčenlivost a anonymita, což je pro mnohé děti a mladistvé velmi důležité.

Dále se studenti seznámili se Sociálně terapeutickou dílnou Naděje Zlín, kterou představil vedoucí přímé péče Bc. Michal Křížka. Cílovou skupinou dílny jsou dospělí lidé s mentálním postižením. Cílem dílny je klienty zaměstnávat a zprostředkovávat kontakt se společenským prostředím. Přednášející se věnoval druhům zaměstnávání v podobě pletení košíků, výrobě mýdel nebo svíček až po volný čas, který je u klientů naplněn zejména sportem. V rámci diskuze Bc. Michal Křížka odpovídal na otázky ohledně partnerských vztahů klientů, jejich samostatného bydlení nebo volnočasových aktivit.

Studenti měli možnost seznámit se také s agenturou APALUCHA.CLUB, kterou představil Mgr. Josef Piska. Agentura se zaměřuje na organizaci aktivit pro děti a mládež v rámci vhodného trávení volného času, zdravého životního stylu a mimoškolních aktivit. Zároveň agentura pořádá akce pro školy v podobě lyžařských výcviků a škol v přírodě. Uplatnění studentů zde Mgr. Piska vidí především v podobě pedagogů volného času nebo aktivizačních pracovníků. Stejně jako ostatní přednášející i Mgr. Piska nabídl studentům možnost absolvování praxe.

Velké poděkování patří všem přednášejícím, kteří byli ochotni předat zkušenosti studentům, kteří si zatím vlastní místo a uplatnění v praxi hledají.

Fakulty a součásti

Zavřít