Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět

Rakousko – studium na Alpen-Adria-University, Klagenfurt

Klára studující Německý jazyk pro manažerskou praxi studovala na univerzitě v Klagenfurtu.

Dlouhodobý výjezd do zahraničí mě nikdy nelákal. Kdykoliv jsem o tom s někým mluvila, vždycky jsem tvrdila, že mě to moc nebere. Možná to byly 2 roky kovidové uzávěry, možná souhra tehdejších událostí, ale přece jen jsem jednoho únorového dne roku 2022, týden před uzávěrkou přihlášek, téměř bezmyšlenkovitě klikla na tlačítko „podat přihlášku“ a tím začalo celé dobrodružství.

Protože studuji obor Německý jazyk pro manažerskou praxi, byl výjezd do německy mluvící země téměř samozřejmostí, a protože jsme měli od spolužaček z vyššího ročníku dříve prezentaci právě o jejich pobytu v Klagenfurtu, nevybírala jsem moc dlouho. Jde o statutární město spolkové země Korutany na jihu Rakouska, které se počtem obyvatel i studentů tamější univerzity podobá Zlínu.

Před výjezdem bylo nutné vyřídit spoustu papírů a občas to bylo opravdu náročné, nicméně jsem se mohla vždy obrátit na univerzitu s prosbou o pomoc. V květnu proběhla online schůzka s rakouskou univerzitou pro všechny zahraniční zájemce, a právě tam jsem se přes chat seznámila se slečnou z Gruzie, se kterou jsme od té doby byly v kontaktu a řešily spolu všechny papíry, byť byly občas rozdílné vzhledem k odlišnosti univerzit a kultur. A protože žádná z mých českých spolužaček se na Erasmus nepřihlásila, byla právě ona tím jediným člověkem, kterého jsem stovky kilometrů od domova znala.
Kromě všemožných smluv bylo nutné si před výjezdem vybrat předměty. Pokud se tam plánujete vypravit, usnadním vám hledání, předměty naleznete zde: https://campus.aau.at/studien/lvliste.jsp
Studovala jsem předměty podobné těm domácím, zároveň jsem absolvovala intenzivní německý kurz a mohla jsem si vybrat také pár předmětů podle sebe, což se mi povedlo, v konečném součtu, za 31 kreditů.
První dny v novém městě byly náročné – stěhování, zabydlování, úplně nové prostředí a všichni přátelé a rodina daleko. Ubytování jsem si volila s gruzínskou kamarádkou už před začátkem prázdnin, ale i přesto byla ta nejlepší místa zabraná. Proto jsem zvolila studentskou kolej Mozartheim. Je vzdálená asi 1 km od univerzity, ale snadno se tam dostanete pěšky, na kole nebo autobusem. Budova a vybavení jsou ovšem velmi staré, ale na ten půlrok se to dalo zvládnout. Mnohem hezčí (ovšem tehdy již plná) je kolej Nautilusweg, která stojí přímo před univerzitou a od krásného Wörthersee je vzdálena jen kousek, případně opodál studentská vesnička Studentendorf.

Co se týče výuky, studovala jsem jak v angličtině, tak v němčině, což považuji za největší výhodu, protože jsem se mohla posouvat v obou jazycích. Měla jsem strach, jací budou učitelé a jak bude výuka probíhat, což se ukázalo jako zbytečné, protože všichni byli velmi milí a vstřícní a vždy se nám snažili pomoct. Také spolužáci byli fajn, potkala jsem spoustu nových lidí z různých koutů světa a jiných kultur a vytvořila si nové přátele, takže nakonec to, že jsem vyrazila sama, nebyl takový problém. V rámci tamější studentské unie a volnočasových organizací se konala také spousta akcí, ať už barových, sportovních nebo mezikulturních, kde bylo možné potkat nové přátele, případně využít volný čas.
Netvrdím, že celý pobyt byl hračka a vždycky šlo všechno hladce. Samozřejmě, že byly chvíle, kdy mě papírování nebavilo, kdy jsem tesknila po přátelích a rodině nebo kdy škola nebyla úplně jednoduchá, ale všechno to stálo za to. Přivezla jsem si nové zkušenosti, poznala nové přátele, zlepšila své jazykové dovednosti a jednoduše jsem něco zažila. Může to pro vás být snadné, nebo také výstup z komfortní zóny o jakém se vám ani nesnilo. Dokud to ale sami nezkusíte, nezjistíte to. A pokud se zrovna někam chystáte, přeji hodně štěstí a krásných zážitků.

Prezentace ke stažení zde.

Fakulty a součásti

Zavřít