Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci
Zpět

CELIAKIE

Anotace

  • Celiakie je závažné celoživotní onemocnění, které znamená ztrátu svobody stravování.  Samotné stravování a akce spjaté s jídlem mohou být pro tyto nemocné velkým zdrojem stresu a emocí z důvodu neustálé nutnosti přípravy vlastní stravy a možnosti lepkové kontaminace. Jedinou léčbou je bezlepková dieta, která je plnohodnotnou stravou, ale bohužel je velmi finančně náročná.

Průběh

  • V úvodu kurzu se budu věnovat  charakteristice samotného onemocnění, jeho příznakům a diagnostikou. V dalších částech se pak budu zabývat problematikou lepku, peptidu, který je obsažen v některých obilovinách – pšenici, žitu, ječmeni a ovsu. Bohužel se lepek skrývá i v potravinách, které může být ve formě aditiva, takže to nemocný nemusí ani předpokládat a musí pečlivě studovat etikety potravin. Pro nemocného je klíčové respektování bezlepkové diety. Jde o náročný specifický výběr a přípravu stravy, který nemocného může vylučovat z mnohých společenských akcí a stigmatizovat.

Délka

  • 45 minut

Lektor

    • Mgr. Bc. Barbora Plisková, DiS.
    • Pro rezervaci tohoto kurzu nebo získání bližších informací kontaktujte lektora na uvedenou adresu nebo telefon.
      E-mail: bpliskova@utb.cz
      Telefon: +420 576 038 167

Fakulty a součásti

Zavřít