Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci

EUROPEAN COMMISSION ERASMUS+

 

Projekt se zaměřuje na rozvoj nástrojů pro diagnostiku vzdělávání dospělých, konkrétně na diagnostiku docility dospělých a jeho vybraných složek. Docilita představuje schopnost aktivně se učit získávat nové znalosti a dovednosti.  Jedním z hlavních výsledků projektu budou tři standardizované diagnostické nástroje pro hodnocení docility a jejích složek ve všech zúčastněných zemích.

Cílovými skupinami projektu jsou:

  1. Odborníci v oblasti andragogiky, vzdělávání dospělých, lektorů, diagnostiky.
  2. Vzdělávající se dospělí
  3. Odborníci na lidské zdroje, kteří budou moci používat nástroje pro měření docility ke vzdělávání dospělých (např. za účelem zjišťování úrovně motivace, seberegulačních schopností aj.).

Projekt rozvíjí strategické partnerství, kooperaci a sdílení inovačního potenciálu týmů výzkumníků a výzkumnic z pěti zapojených zemí – Česka, Finska, Polska, Slovenska a Srbska. V rámci dosavadní badatelské spolupráce mezinárodního týmu se podařilo sestavit výzkumný nástroj, který se skládá ze tří základních částí: testu docility, dotazníku zaměřeného na akademickou motivaci a dotazníku sledujícího autoregulaci dospělých v procesu učení. Všechny tři části jsou dále složeny z dílčích skupin dotazníkových otázek a psychometrických testů zaměřených na detailní sledování všech tří fenoménů.

Takto koncipovaný výzkumný nástroj byl v prvních fázích realizace projektu adaptován do 5 jazykových mutací (česká, finská, polská, slovenská, srbská). Všechny byly přitom otestovány v rámci tzv. předvýzkumu. Následně byla připravena specializovaná online testovací platforma pro zkoumání připravenosti dospělých k učení.

V rámci projektu byl počátkem roku 2022 realizován sběr dat ve čtyřech zapojených státech (Česko, Polsko, Slovenko, Srbsko). V poslední ze zemí, Finsku, sběr dat stále ještě probíhá. Dosavadní výzkumný soubor je tvořen 1711 dospělými, kteří se zapojili do testování.

Dosavadní analýza se zaměřila na ověření validity a reliability dvou aplikovaných dotazníků. Výsledky ukazují, že dotazníky zaměřené na akademickou motivaci a na autoregulaci dospělých v procesu učení lze považovat za validní a reliabilní napříč různými skupinami respondentů, ať už je členíme podle pohlaví, věkových skupin, nebo národnostní příslušnosti. Dílčí problémy z hlediska validity byly identifikovány na mezinárodní úrovni, kde je patrné, že v některých detailech se jinak blízké státy střední a jihovýchodní Evropy od sebe liší.

V každém případě se jedná o světově unikátní výsledky. Ke dvěma aplikovaným dotazníkům aktuálně výzkumný tým připravuje adaptační a validizační výzkumné studie, které budou v brzké době zaslány do recenzních řízení v prestižních světových časopisech.

Dalším krokem projektu, na kterém aktuálně pracujeme, je analýza dat získaných v rámci testových úloh zaměřených na koncentraci, pozornost a paměť. V této fázi projektu nám jde o získání maxima informací z testových úloh a jejich následné propojení s výsledky získanými v rámci výše zmíněných dotazníků. Daný úkol pro nás prozatím představuje největší výzvu, neboť znamená propojení tří samostatných částí do jednoho funkčního mechanismu schopného diagnostikovat docilitu dospělých v kontextu jejich motivace a autoregulace učení.

Jakmile bude dokončena plánovaná analýza, přistoupíme nejen k tvorbě dalších výzkumných studií, ale také k sepsání manuálu pro uživatele diagnostického nástroje. Ten bude následně užitečný jak pro výzkumníky na akademické půdě, tak pro odborníky v oblasti andragogiky a vzdělávání dospělých. Odborníci na lidské zdroje budou moci používat nástroje pro měření  docility ke vzdělávání dospělých v podnikovém vzdělávání (např. za účelem zjišťování úrovně motivace, seberegulačních schopností aj.).

Díky poznatkům získaným z projektu budeme schopni nejen lépe určit, jaké základní kognitivní schopnosti ovlivňují to, jakým způsobem se člověk efektivně učí v dospělosti, ale rovněž i to, jak tato schopnost souvisí s jedincovou motivací a vlastním sebe-řízením.

 

Development of new andragogical diagnostic approaches and inverventions of the adult docility phenomenon       2020-1-SK01-KA204-078313

 

 

Fakulty a součásti

Zavřít