Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci

2024

Czech-Norwegian Hub for the Study and Prevention of Inequalities in Educational Systems

Czech-Norwegian Hub for the Study and Prevention of Inequalities in Educational Systems

reg. č. EHP-BFNU-OVNKM-4-138-2024 financovaný z Fondů EHP/Norska 2014 – 2021

Od února do července 2024 byl na Fakultě humanitních studií UTB ve Zlíně pod vedením doc. Kalendy realizován projekt zaměřený na studium předcházení nerovností ve vzdělávacích systémech pod názvem.

Do aktivit projektu se zapojili výzkumníci z Centra výzkumu FHS, UTB ve Zlíně a norští kolegové z Arctic University of Norway v Tromsø.  Hlavním posláním projektu bylo adresovat vzdělávací nerovnosti a proměny vzdělávacích systémů v obou zemích.

Cíle projektu

Projekt naplnil tři klíčové úkoly:

  • Posílení výzkumných kapacit: Proběhlo vzdělávání zaměřené na zlepšení znalostí a výzkumných dovedností týkajících se nerovností ve vzdělávání a komparativního výzkumu. Speciální pozornost byla věnována začínajícím výzkumníkům a podpoře jejich profesní růst a rozvoje.
  • Mapování nerovností: Byl realizován společný výzkum, který identifikoval klíčové zdroje nerovností a slabiny vzdělávacích systémů obou zemí, zejména s ohledem na integraci celoživotního učení do nich.
  • Výměna osvědčených postupů: Došlo ke sdílení a přenosu dobré praxe v oblasti vzdělávání ze severských zemí, jehož výsledem bylo formulování doporučení pro rozvoj vzdělávacího systému v České republice.

Projekt zahrnoval řadu workshopů a seminářů, které se uskutečnily jak v Norsku, tak v Česku. Tyto akce sloužili nejen ke společnému výzkumu ale také ke sdílení znalostí, zkušeností a osvědčených postupů. Úzká spolupráce mezi účastníky z obou zemí přispěla jak přenosu dobré praxe, tak k naplánování dalšího společného výzkum a aplikaci doporučení pro rozvoj vzdělávací politiky.

První akce pod názvem „Zimní škola“ se uskutečnila u norského partnera – Arctic University of Norway v Tromsø v termínu od 18. do 21. 3. 2024. V rámci akce proběhla série společných workshopů zaměřených na srovnávání obou vzdělávacích systémů a jejich specifik.

V termínu 30. 4. do 12. 5. 2024 se pak uskutečnila výzkumná stáž profesorky Unn-Doris K. Baecke z Arctic University of Norway na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. V rámci dvoutýdenního pobytu spolu s projektovým týmem CV FHS v čele s doc. Kalendou rozvinuli výzkumné aktivity zaměřené na srovnání systémů úvodního i pokračujícího vzdělávání jak v Norsku, tak v České republice.

Závěrečná akce projektu v podobě „Letní školy“ proběhla v termínu od 23. do 27. 6. 2024 na půdě Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Do akce se opět zapojili pracovníci CV FHS a kolegové z Arctic University of Norway. V rámci této akce byly položeny základní kameny hlavních projektových výstupů, včetně plánu společné spolupráce v nadcházejících letech.

 

 

Fakulty a součásti

Zavřít