Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci

2024

Podpora pregraduální přípravy budoucích učitelů a učitelek

Podpora pregraduální přípravy budoucích učitelů a učitelek

Název žadatele UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ
Název projektu INOVACE KONCEPČNÍHO RÁMCE PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVY STUDUJÍCÍCH UČITELSTVÍ NA UTB VE ZLÍNĚ
Doba trvání projektu 5/2024 – 8/2027
Doba trvání projektu v měsících 40

Projekt Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně předkládaný v souladu s výzvou OP JAK č. 02_23_19 reaguje na reformu pregraduální přípravy v České republice tak, aby budoucí učitelé byli připraveni na vzdělávání dětí a žáků dle principů Strategie 2030+. Hlavním cílem projektu je proto inovace koncepčního rámce pregraduální přípravy budoucích učitelů a učitelek mateřských, základních a středních škol s důrazem na permanentní reflexi jejich vlastní práce. Naplnění hlavního cíle bude podpořeno: 1. rozvojem kompetencí provázejících učitelů pro zvýšení kvality vedení pedagogických praxí, 2. rozvojem odborných kompetencí akademických pracovníků pro vzdělávání budoucích učitelů a učitelek, 3. rozvojem kompetencí budoucích učitelů a učitelek v souladu s cíli Strategie 2030+, 4. vytvořením funkční sítě spolupracujících škol s UTB ve Zlíně i funkční sítě pracovišť, která se podílejí na pregraduálním vzdělávání na celé UTB ve Zlíně.

MVF /22320038 Projekt Mezinárodního visegrádského fondu  

Development Entrepreneurship Competencies Among Generation Alpha in Primary and Secondary Schools

„Rozvoj podnikatelských kompetencí mezi generací Alfa na základních a středních školách” Realizuje Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Fakulta managementu a ekonomiky s pracovním týmem Ústavu podnikové ekonomiky a Ústavu školní pedagogiky Fakulty humanitních studií

Doba trvání 1. 10. 2023 –  28. 2. 2025

Cílem projektu je shromažďovat a organizovat zkušenosti ze základních škol v České republice, Maďarsku, na Slovensku a v Polsku, které integrují podnikatelské vzdělávání do svého vzdělávacího kurikula. Projekt je spolufinancován vládami České republiky, Maďarska, Polska a Slovenska prostřednictvím Visegrádských grantů z Mezinárodního Visegrádského fondu. Posláním fondu je rozvíjet myšlenku udržitelné regionální spolupráce ve střední Evropě. Záměrem projektu je posílit:

  • přístup k moderním metodikám a vzdělávacím nástrojům,
  • možnost výměny zkušeností s jinými školami na mezinárodní úrovni,
  • rozvoj digitálních kompetencí mezi učiteli i studenty,
  • zesílení profil školy jako lídra v inovativním vzdělávání.

Školy a učitelé, kteří se aktivně zapoj do pilotního projektu, dostanou jedinečnou příležitost zapojit se do nových projektů v oblasti podnikatelského vzdělávání žáků, které univerzita plánuje v budoucnu realizovat.

Na závěr projektu bude vytvořena interaktivní online platforma, která učitelům umožní efektivně sdílet zkušenosti k rozvoji podnikatelské kompetence a dovedností pro 21. století mezi žáky.

 

Fakulty a součásti

Zavřít