Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci

2023

EUROPEAN COMMISSION ERASMUS+


Název projektu: Rozvoj nových andragogických diagnostických přístupů a intervencí fenoménu docility dospělých

Název projektu v angličtině: Development of new andragogical diagnostic approaches and inverventions of the adult docility phenomenon

Acronym: DANUBE

Číslo projektu: 2020-1-SK01-KA204-078313

Typ: European Commission – Erasmus+ Program EÚ pre vzdelávanie, odbornú prípravu, mládež a šport

KA2 Cooperation for innovation and the exchange of good practices

KA204 Strategic Partnerships for adult education

Doba realizace: 9/2020 – 8/2023

Hlavní koordinátor:Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici

Partneři:

  • Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, Česká republika
  • University of Vaasa, Finsko
  • Univerzitet U Novom Sadu, Srbsko
  • Pedagogical University of Cracow, Polsko

Celková výše dotace: 177 505 EUR

Projekt DANUBE (Rozvoj nových andragogických diagnostických přístupů a intervencí fenoménu docility dospělých) rozvíjí strategické partnerství, kooperaci a sdílení inovačního potenciálu týmů výzkumníků a výzkumnic z pěti zapojených zemí – Česka, Finska, Polska, Slovenska a Srbska.

Projekt se zaměřuje na rozvoj nástrojů pro diagnostiku vzdělávání dospělých, konkrétně na diagnostiku docility dospělých a jeho vybraných složek. Docilita představuje připravenost dospělých k učení – schopnost aktivně získávat nové znalosti a dovednosti.

Díky poznatkům získaným z projektu bude možno lépe určit nejen, jaké základní kognitivní schopnosti ovlivňují to, jakým způsobem se člověk efektivně učí v dospělosti, ale rovněž i to, jak tato schopnost souvisí s jeho motivací a auto-regulací.

Počáteční fáze projektu byla zaměřena na identifikaci klíčových faktorů spojených s připraveností dospělých aktivně se zapojit do vzdělávání. K dosažení tohoto cíle projektový tým vyvinul nový výzkumný nástroj speciálně navržený pro měření připravenosti dospělých na celoživotní vzdělávání. Nástroj se skládal ze tří složek: autoregulace chování, motivace k dalšímu vzdělávání a kognitivní výkonnostní testy zaměřené na docilitu (viz schéma výše). Pomocí identifikace těchto složek bylo možné posoudit úroveň připravenosti jednotlivých studentů a přizpůsobit jejich strategie a styly učení tak, aby efektivně řešily potenciální problémy, s nimiž se mohou setkávat (např. nižší výkon paměti atd.).

Během následné fáze výzkumu byl tento nástroj validován českým týmem pomocí dat shromážděných od 1 711 dospělých studentů ve vybraných evropských zemích, včetně Polska (n = 276), Srbska (n = 410), Slovenska (n = 511), a Česká republika (n = 514). Pro sběr dat byla využita speciálně navržená online platforma dostupná v pěti různých národních jazycích. Navíc všechny klíčové škály použité ve screeningovém nástroji prošly přísnými validačními postupy. Poznatky z této fáze výzkumu budou publikovány nebo předloženy ve dvou akademických časopisech (Vaculíková et al., 2022; Kočvarová et al., 2023).

Výstupy projektu mají za cíl zlepšit  úvodní fázi vzdělávání – identifikaci vzdělávacích potřeb – v rámci jakékoliv vzdělávací akce zaměřené na dospělé. Zavedení nástroje pro měření připravenosti k učení poskytuje cenné informace jak pro poskytovatele vzdělávání, tak i pro studenty. Umožňuje jim optimalizovat jejich vzdělávací strategie, včetně lepšího stanovení jejich cílů učení, potřeby podpory motivace a zpětné vazby. Záměrem doporučení zformulovaných v rámci projektu je zlepšit kvalitu a efektivitu vzdělávacího procesu dospělých.

Závěrem lze říci, že projekt DANUBE významně přispěl k oblasti vzdělávání dospělých tím, že prohloubil naše chápání faktorů ovlivňujících připravenost dospělých ke vzdělávání. Vývoj komplexního nástroje pro měření docility poskytl cenný zdroj poznatků ohledně připravenosti dospělých na celoživotní učení a pro identifikaci oblastí pro její další zlepšení. Zjištění  projektu nejenže poskytla poznatky pro individualizaci vzdělávacích strategiích, ale také identifikovala významnou úlohu schopnosti dospělých si klást vzdělávací cíle a hodnotit svůj pokrok v učení  tak, aby došlo k úspěšnému osvojování nových znalostí a dovedností .

Prostřednictvím vzájemného šíření poznatků, sdílením osvědčených postupů a spoluprací s  partnerskými organizacemi projekt podpořil tvorbu prostředí vedoucího ke zlepšení vzdělávání dospělých.

Fakulty a součásti

Zavřít