Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně

Otevřít navigaci

2023

IGA-K-TRINITY

Podpora nadaných a aktivních studentů studijního programu Sociální pedagogika: Soutěž o nejlepší preventivní program ve školním a mimoškolním prostředí

  • Registrační číslo: IGA-K-TRINITY/2022-23/004
  • Řešitel: doc. Mgr. Jakub Hladík, Ph.D.
  • Doba řešení projektu: 1. 12. 2022 – 31. 05. 2023

Anotace: Projekt navazuje na velmi zdařilou soutěž o nejlepší preventivní program, která byla v minulém akademickém roce (2021/2022) podpořena v rámci projektů IGA-K-TRINITY. Výsledky soutěže nadchly samotné studenty, ale také spolupracující organizaci (základní školu ve Zlínském kraji). Z tohoto důvodu letošní projekt navazuje na výsledky toho předešlého. Na základě údajů MŠMT a ČŠI se stále více rozšiřují rizikové projevy dětí a mládeže napříč vzdělávací soustavou. Z tohoto důvodu budou do projektu implementovány programy nejen pro základní školy, ale i mateřské školy a střední školy. Oblasti rizikových projevů budou upraveny dle aktuálních trendů. Zaměření sociálních pedagogů však spadá také do oblasti sociálních služeb, o které bude projekt rozšířen. Z tohoto důvodu budou do soutěže zapojeni také zástupci sociálních služeb, nejen školství. Projekt podpoří rozvoj a spolupráci sociálních pedagogů ve Zlínském kraji a motivuje studenty k rozvoji dovedností v oblasti prevence, která je pro sociální pedagogiku stěžejní.

Závislost jako ranhojič aneb prevence od mateřských škol až po univerzitu

  • Registrační číslo: IGA-K-TRINITY/2022-23/005
  • Řešitel: PhDr. Mgr. Bc. Barbora Plisková, Ph.D.
  • Doba řešení projektu: 1. 12. 2022 – 31. 05. 2023

Anotace: Cílem projektu je inovace metod výuky akademických pracovníků zaměřující se na protidrogovou výchovu u vysokoškolsky vzdělávajících se studentů učitelství mateřských a základních škol. Studenti učitelství mohou sami závislosti propadnout, ale zároveň mají být jako učitelé vzorem zdravého životního stylu a tvůrci bezpečného prostředí dětí.

Projekt cílí na zlepšení metod výuky a posilnění schopností a dovedností studentů čelit zátěžovým situacím a zároveň na poskytnutí nástrojů a strategií ke kvalitní realizaci protidrogové výchovy na školách mateřských a základních. Výstupem projektu bude kromě zrealizovaných workshopů i skriptum, které může být využito nejen akademiky, studenty, ale i dalšími zájemci jako kvalitní informační materiál a zdroj inspirace.

Fakulty a součásti

Zavřít